menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 april 2024

De top 5 lekkerste onkruiden

Wat is onkruid? Voor de ene een vervelende plant die met alle mogelijke middelen uit de tuin wordt geweerd. Voor de andere een geschenk van de natuur die alleen maar voordelen biedt. Het is maar hoe je het bekijkt. Want eigenlijk bestaat “onkruid” niet maar is het een concept dat de mens zelf hebben bedacht.

Onkruid” zijn uiteindelijk gewoon planten die van nature uit op een bepaalde plek groeien en vaak een bepaalde functie vervullen. Maar omdat de mens intussen zowat de hele natuur naar zijn hand probeert te zetten, passen ook deze planten vaak niet in onze tuin en proberen we ze keer op keer uit onze omgeving te bannen. We hebben graag alles onder controle en bepalen liever zelf wat waar mag groeien en wat niet. Nochtans zijn heel wat van deze planten nuttig en zelfs eetbaar. Als je ze even van dichtbij bekijkt zal je zien dat ze ook heel mooi zijn! Ze verrijken onze grond en lokken insecten en vogels die op hun beurt ook weer hun steentje bijdragen aan een beter leefmilieu.

Wat is er nu mooier dan een gazon vol paardenbloemen, bloeiende klaver en madeliefjes? Een weide vol klaprozen, sierlijke grassen en boterbloemen,… bruisend van het leven.

Weide vol paardenbloemen

Heel wat van deze ondergewaardeerde planten zijn een natuurlijke lekkernij en kunnen perfect in de keuken worden gebruikt. Het voordeel is dat je ze niet hoeft te zaaien en dat je ze vaak in overvloed kan terugvinden. Een betere manier om het zogezegde onkruid te bestrijden is dus ze gewoon in de keuken te gaan gebruiken! Ook heel wat grote namen uit de culinaire wereld gaan heel creatief om met deze natuurlijke planten, die ik voortaan geen onkruid meer zal noemen.

Zevenblad (Aegopodium podagraria)

Zevenblad te gebruiken in theeWordt ook wel vaak tuindersverdriet genoemd omdat het een heel hardnekkige plant is. Onder het motto “if you can’t beat it, eat it”, is het dus goed om de voordelen van deze plant onder de loep te nemen.
Zevenblad werd lang geleden door de Romeinen geïntroduceerd om het leger van verse groenten te voorzien. Het is een goede bodembedekker met mooie witte bloemen die graag op schaduwrijke plaatsen groeit. Ze is makkelijk te herkennen doordat elke blad zeven blaadjes heeft, vandaar de naam. De smaak is te vergelijken met die van peterselie en kan verwerkt worden in een salade maar kan evengoed bereid worden als spinazie. Maak er kruidenboter van, pesto, een lekkere quiche, een pittige soep of een heerlijke thee.
Zevenblad is rijk aan heel wat vitaminen en mineralen en stimuleert de werking van de nieren. Het is water afdrijvend en helpt dus bij nier- en blaasproblemen.

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Paardenbloem in de keukenEen plant die zowel op medicinaal als culinair vlak heel wat troeven heeft. De stof taraxine die vooral in de wortels van de plant voorkomt heeft een vochtafdrijvende en licht laxerende werking. Heb je behoefte aan een reinigende kuur, dan is de paardenbloem het perfecte middel! Ook voor wie last heeft van een slechte spijvertering is de stof uit de paardenbloemwortel een helend middel.
Net zoals het sap van stinkende gouwe, kan het melkachtige sap uit de bladeren van de paardenbloem gebruikt worden om puistjes en wratten ten lijve te gaan.
In de keuken kunnen de jonge blaadjes vermengd worden in een salade, je kan ze ook mengen in een aardappelsalade of zelfs in het pannenkoekendeeg. Ook gestoofd zijn ze heerlijk. Als je de wortel roostert en vermaalt dan heb je een gezond alternatief voor koffie.

Madeliefje (Bellis perennis)

MadeliefjesHeb jij als kind ook kettingen en armbandjes gemaakt met madeliefjes of de blaadjes van de bloemen één voor één geplukt om te weten of de liefde wederzijds was? Het madeliefje is een klein plantje met mooie witte bloemetjes en een geel hartje. Eens de zon begint te schijnen laten ze hun volle glorie zien.
Het madeliefje is voor ons lichaam een perfect reinigingsmiddel en heeft een ontstekingsremmende werking. Zowel de bladeren als de bloemen kan je perfect in de keuken gebruiken en niet alleen als versiering van een salade of soep. Van de bloemknopjes kan je bijvoorbeeld kappertjes maken door ze met een mengeling van azijn en suiker te overgieten. Het is ook een goede smaakmaker in heel wat desserts en in kruidenthee.

Vogelmuur (Stellaria media)

Vogelmuur wordt vaak als groenvoer aan vogels en de kippen gegeven maar ook voor ons is het een waardevol plantje. Het is een makkelijke bodembedekker die een plekje in de moestuin verdient. Vogelmuur bevat heel wat vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Een kruidenbad met muur werkt helend voor mensen met reuma en gewrichtsaandoeningen. Op culinair vlak kan het sla vervangen, gemengd met tahin is het een heerlijk boterhambeleg maar ook in de soep of als thee kan dit plantje worden gebruikt.

Vogelmuur - Look-zonder-look

Look-zonder-look (Alliaria petiolata)

Look-zonder-look is niet verwant met de echte knoflook maar het verspreid wel de geur ervan waardoor het geen last heeft van ongedierte. Omdat het verder geen lookknolletje heeft, is er dus ook geen verband met de lookfamilie, vandaar de naam look zonder look. Het plantje groeit op vochtige plaatsen, langs bermen en beekjes en bloeit met kleine witte bloemetjes in het voorjaar. Zoals vele kruiden en wilde planten smaken de verse jonge blaadjes heerlijk in een salade. Ook bij dressings en pesto komt de milde smaak mooi tot zijn recht. De zaadjes kan je gebruiken als alternatief voor mosterdzaad.

#5140Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon